Case: Musiikkitalo

Avotoimiston kakofonia kuriin

Musiikkitalo valmistui vuonna 2011 palvelemaan Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Taideyliopiston Sibelius-akatemian tilatarpeita. 36 000 neliötä pitävät sisällään suuren 1 704 paikkaisen pääsalin lisäksi viisi pienempää salia, ravintolatilat, auditorion, kirjaston, opetustiloja sekä hallinnolliset tilat. 

Yhteisten tilojen hallinnoinnista ja vuokrauksesta ulkopuolisille toimijoille vastaavat Musiikkitalon 30 työntekijää. “Tuotannolliset työntekijämme tekevät töitä aina tarpeen mukaan eri tiloissa mutta hallinnolliset, enemmän toimistotyötä tekevät työntekijät istuvat meillä kahdessa pienessä konttorihuoneessa.” Kertoo Musiikkitalon talous- ja kehityspäällikkö Robin Lindeberg.  

Avotoimiston meluhaitat haasteena

Avotilassa jossa parhaimmillaan työskentelee 12 henkilöä, ovat keskustelut kollegan kanssa tai puhelimessa täysi mahdottomuus muita häiritsemättä, puhumattakaan vain kahdenkeskisiksi tarkoitetuista puheluista. “Tarpeen mukaan olemme yrittäneet etsiä tyhjiä luukkuja milloin mistäkin, käytävät, eteisaulat ja piha ovat olleet myös käytössä kun on koitettu olla häiritsemättä muita tai on tarvinnut itse rauhallista tilaa.” jatkaa Lindeberg.

 

Avotoimiston meluhaittaan oli mietitty ratkaisua jo pidemmän aikaa ja  vaikka sinänsä talossa pinta-alaa riittää, piti julkiseen tilaan sijoittamisessa ottaa huomioon tarkasti mm. paloturvallisuusasiat. “Selvää oli että ratkaisuna voisivat olla neuvottelukuutiot, sillä mitään isompia tilamuutoksia ei lähdettäisi tekemään. Kun perusteellinen harkinta paikasta oli saatu viimein tehtyä, voitiin lähetä skannaamaan markkinoita ja mahdollisia ratkaisuja.” kerrotaan Musiikkitalosta.

Hukkatila hyötykäyttöön ja arki sujuvaksi

Musiikkitalolle päädyttiin sijoittamaan kaksi Smartblockin MeetTime-tilaa pienen salin lämpiöön, joka oli ollut vähäisellä käytöllä. Lähes tyhjänpanttina ollut lämpiötila saatiin näin hyötykäyttöön, ja työntekijöiden arki sujuvammaksi kertaheitolla. Lämpiö on julkista tilaa, joten vain oman henkilökunnan käytössä olevat blockit varusteltiin sähkölukoilla, ja liitettiin jo olemassa olevaan kulunvalvontajärjestelmään. 

 

Smartblockien sijoituspaikaksi valikoitui vähäisellä käytöllä ollut lämpiötila

 

Tilojen koko haluttiin optimoida yhteistyötä tukevaksi, ja lisävarusteiksi valittiin näytöt käyttömukavuuden maksimoimiseksi. “Näytöt olivat ihan ehdoton lisä, sillä sekä videopalaverit että paikanpäällä kollegoiden kesken tehtävät projektit sujuvat niiden ansiosta paljon mukavammin. Ja tilaa piti olla niin että mahtuu tekemään.” toteaa Lindeberg. 

 

Avotoimiston arki on nyt Musiikkitalolla harmonisempaa, kun palaverit ja puhelut on viety pois häiritsemästä ja keskeyttämästä koko toimiston tekemistä. Myös keskittymistä ja omaa rauhaa vaativien tehtävien hoitaminen on helpottunut, sillä työn voi mennä tekemään Smartblockiin ilman meluhaittoja.

“Kyllä se on fiksusti suunniteltu, ei voi muuta sanoa!

Musiikkitalolla ollaan oltu tyytyväisiä valittuihin Smartblockin ratkaisuihin: “Kyllä se on fiksusti suunniteltu, ei voi muuta sanoa! Vaikka ympärillä on hälinää, blokkautuu ääni sopivasti pois luoden rauhallisen työskentelytilan. Ja toimiva ilmanvaihto takaa raikkaana pysyvän hengitysilman.” toteaa Robin Lindeberg. “Mikäli ei voida, tai ei haluta lähteä tekemään isoja tila muutoksia, ovat Smartblockit mainio ratkaisu. Olemassa olevia tiloja ei lähdetä rikkomaan ja blockeja voi myös tarvittaessa siirtää, tai jopa ottaa mukaan muuton yhteydessä.” jatkaa Lindeberg.

 

Musiikkitalon HR-päällikkö Terhi Wennström ja Robin Lindeberg hoitavat palaverit nykyään mieluusti Smartblockissa.

Seuraavat Smartblockit ja niiden sijoituspaikka muhivat jo Robin Lindebergin mielessä. Musiikkitalolla järjestetään paljon myös yritystapahtumia ja niiden aikana usein kävijöillä on tarve hoitaa puheluita, tehdä töitä tai ottaa videoneuvotteluja. “Tällaisessa käytössä Smartblockit olisivat todella hieno lisä palveluihimme seminaarivieraille  – rauhallinen tila, jossa voi hoitaa asiat keskeytyksettömästi.” pohtii Lindeberg.

Mikäli ei voida, tai ei haluta lähteä tekemään isoja tila muutoksia, ovat Smartblockit mainio ratkaisu. Olemassa olevia tiloja ei lähdetä rikkomaan ja blockeja voi myös tarvittaessa siirtää, tai jopa ottaa mukaan muuton yhteydessä.

Robin Lindeberg

Talous- ja kehityspäällikkö, Musiikkitalo