Case: Gradia / Schildtin lukio

Käytävät hyötykäyttöön ja tiloja etäopetusta varten

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia tarjoaa ammatillista ja lukiokoulutusta nuorille ja aikuisille sekä palveluja yritys- ja työelämäasiakkaille. Jyväskylässä ja Jämsässä toimivassa Gradiassa on opiskelijoita yli 23 000 ja henkilöstöä reilu 1000.

Gradiaan kuuluvaan Schildtin lukioon asennettiin kaksi Smartblockin työtilaa opettajien ja opiskelijoiden käyttöön.

Tarvetta etäopetustiloille ja palavereille

Schildtin lukio on yksi Suomen suurimmista lukioista: tällä hetkellä opiskelijoita on noin 1300. Lukiossa tuli tarve etäopetukseen ja palavereille sopiville tiloille, jonne voi vetäytyä pitämään pieniä palavereja ja keskusteluja opiskelijoiden kanssa.

”Etäopetustiloille oli tarvetta, mutta niille ei oikein tahtonut löytyä sopivia tiloja”, kertoo Mika Rantala, joka toimii Schildtin lukion apulaisrehtorina ja vastaa myös kiinteistön asioista.

”Viime syksynä aloimme kartoittaa sopivia tuotteita ja käytiin useampia toimijoita läpi. Sitten Smartblockilta otettiin yhteyttä ja aloimme neuvotella meidän tarpeisiimme sopivista ratkaisuista. Ahtaiden tilojen vaatimukset otettiin todella hyvin huomioon, ja minineukkarit saatiin mahtumaan niille suunnitelluille paikoille”, Mika kertoo ja kehuu Smartblockin toimintaa joustavaksi ja luotettavaksi.

Hajautetut työtilat tehostavat toimintaa

Smartblock-työtiloilla saatiin hajautettua opettajien työtä pois luokista ja opettajienhuoneesta. Samalla opettajat saivat tarkoituksenmukaisia etäpalaveritiloja käyttöönsä.

”Otimme minineukkarit ensin testikäyttöön opettajille ja sen jälkeen annoimme ne oppilaiden käyttöön. Oppilaat voivat varata niitä vaikka hyppytuntien ajaksi, ja niissä on tarkoitus pitää myös opettajan ja opiskelijan välisiä keskusteluja”, Mika kertoo.

Kahdenkeskiset keskustelut, pienryhmätyöskentely, etäopetus ja keskittymistä vaativa tekeminen vaativat rauhallisen tilan, joten on tärkeää, että ylimääräinen häiriö on blokattu pois.

Smartblockien äänieristys saa Mikalta kiitosta. ”Ennen kaikkea on tärkeää, että kun neuvottelutilassa puhutaan jotain, se ei kuulu ulospäin, ja käytävämelu pysyy ulkona”, Mika toteaa.

Neljälle henkilölle mitoitettu MeetTime Closed -minineukkari on sisätiloiltaan tilava, ja sinne mahtuu jopa kuusi henkilöä pitämään palaveria. Lasiovissa olevat kalvotukset lisäävät yksityisyyttä, ja palaveria voi pitää suojassa katseilta.

”Ennakko-odotukset ovat täyttyneet oikein hyvin. Asennus sujui joustavasti ja sovitusti, ja tekniikka on toiminut niin kuin pitääkin. Eli kaiken kaikkiaan olemme olleet erittäin tyytyväisiä”, tiivistää Mika.

 

Ennen kaikkea on tärkeää, että kun neuvottelutilassa puhutaan jotain, se ei kuulu ulospäin ja käytävämelu pysyy ulkona.

Mika Rantala

Apulaisrehtori, Schildtin lukio