Case: Kemijärven kirjasto

Kodikas työtila kirjaston lehtisalissa

Kemijärven kirjasto sijaitsee kauniin Pöyliöjärven rannalla kulttuurikeskuksessa, jossa on myös nuoriso- ja kulttuuripalvelujen tiloja. Yli 140-vuotias kirjasto on nyt ainoa kirjastoyksikkö kaupungissa, kun kirjastoautopalveluista jouduttiin luopumaan vuonna 2020. Kirjastossa on tällä hetkellä viisi työntekijää.

Korkean ja avoimen tilan haaste

Kirjaston tila on avoin, lukuun ottamatta erillistä lukittua koulutustilaa ja lasten satuhuonetta. Osastot on eroteltu toisistaan kirjahyllyillä. Kirjastossa ei ole ollut aiemmin erillistä hiljaista tilaa.

Kirjaston lehtisalin uudistuksessa luovuttiin korkeista kirjahyllyistä. ”Kirjaston katto on korkealla, yli 6 metrin korkeudessa ja se siirtää ääntä turhan tehokkaasti. Huomasimme, että poistamalla korkeat kirjahyllyt äänen kulku ikävä kyllä helpottuu entisestään”, kertoo Marja-Leena Vaarala, Kemijärven kaupunginkirjaston johtava kirjastonhoitaja.

Uudistuksen yhteydessä oli toiveena saada pieni, hyvännäköinen, kodikas ja tehokas tila, johon voi rauhoittua lukemaan, keskustelemaan, puhumaan puheluja tai kokoustamaan.

Smartblock-työtila sijoitettiin lehtisalin perälle, jotta se on asiakkaiden – ja myös henkilökunnan – näkyvissä. Tila sai nimekseen Kuutio.

Toimiva tila kaikille

Marja-Leena kertoo, että aluksi hiljaisen työtilan tarvetta epäiltiin, kun kirjastossa on kuulemma muutenkin aina hiljaista.

Tarvetta tilalle on kuitenkin ollut: siellä on pidetty henkilökohtaista digineuvontaa, valvottu tenttejä, pidetty etä- ja lähipalavereita tai vain seurusteltu. ”Kuutio on tuonut meille julkisuutta ja asiakkaille uuden, toimivan tilan. Tilaa voi varata etukäteen soittamalla tai Varaamon kautta, tai sinne voi vain mennä, kun se on vapaa. Tilaa on harvoin varattu etukäteen, mutta se on kuitenkin päivittäin jossakin käytössä”, kertoo Marja-Leena.

Kuutiosta on saatu paljon palautetta, joka on ollut pääasiassa positiivista. Tilaa käyttävät kaiken ikäiset, vakikäyttäjinä on opiskelijoita ja lehtiä lukevia aikuisia. Myös nuoriso on ottanut tilan omakseen. ”Ennen kun laitoimme oveen käyttäjämäärärajoituksen, häädin tilasta 13 poikaa: 5 per penkki ja 3 pöydän alta. Olisinpa ottanut siitä kuvan!”, Marja-Leena naurahtaa.

Tärkeimmäksi työtilan ominaisuudeksi Marja-Leena mainitsee hiljaisuuden: ei kuulu sisään, eikä ulos.

Marja-Leena on suositellut Smartblock-työtilaa toisille kirjastoille ja muillekin. ”Tämä olisi myös avokonttoreissa upea rauhallinen työtila – ja tätä on vähän meiltä jo kyselty toiseen paikkaan, mutta en anna”, Marja-Leena toteaa iloisesti.

Kuutio on tuonut meille julkisuutta ja asiakkaille uuden, toimivan tilan.

Marja-Leena Vaarala

Kemijärven kaupunginkirjaston johtava kirjastonhoitaja