Case: Centria-ammattikorkeakoulu

Oppilaitoksen toimintaympäristö uudistettiin monimuotoisuutta tukevaksi

Centria-ammattikorkeakouluun tehtiin muutama vuosi sitten peruskorjaus, jonka yhteydessä toteutettiin myös kokonaisvaltainen oppimis- ja toimintaympäristön muutos.

”Meillä oli visio siitä, millainen toimintaympäristöstämme tulee. Lähdettiin monimuotoistamaan koko oppilaitoksen tiloja, ja siinä yhteydessä tuli tarve pienille, rauhallisille työskentelytiloille”, kertoo Anne Harmoinen, joka vastaa Centrian oppimis- ja toimintaympäristöistä.

”Monimuotoiset tilat mahdollistavat erilaisia työn tekemisen tapoja, eli jos on tarve tehdä työtä hiljaisessa ympäristössä, luodaan siihen mahdollisuus. Olemme valinneet ratkaisut siitä lähtökohdasta, että ne palvelevat juuri meidän tarpeitamme ja työn tekemisen tapaa. Henkilökunnan ääni oli vahvasti mukana suunnittelussa”, Anne jatkaa.

Toimivia tiloja kaikille käyttäjille

Centria on noin 3000 opiskelijan ja 300 työntekijän asiantuntijaorganisaatio. Monialaisen ja kansainvälisen Centrian oppilaista suurin osa on pääkampuksella Kokkolassa. Muut kampukset sijaitsevat Ylivieskassa ja Pietarsaaressa.

Centrialla on käytössään useita Smartblockin työtiloja Kokkolassa ja Pietarsaaressa. Monimuotoisuus näkyy Kokkolan kampuksen tilaohjelmassa myös siten, että kampuksella toteutetaan äänivyöhykeajattelua eli totaalisen hiljaisia tiloja, äänekkäitä tiloja sekä puoliäänekkäitä tiloja.

Varattavat Smartblock-työtilat on sijoitettu eri puolille kampusta, jolloin ne ovat paremmin saavutettavissa. Opettajien ja opiskelijoiden lisäksi tilat ovat myös talous- ja henkilöstöhallinnon, johdon ja TKI-henkilöstön käytössä. Eli käytännössä ihan kaikkien organisaatiossa työskentelevien.

Smartblockin liikuteltavuus tärkeä ominaisuus

Kampuksen tilat on suunniteltu siten, että niitä voidaan tarpeen mukaan muunnella. Kampuksella voidaan tarvittaessa siirtää blockeja paikasta toiseen ja jakaa tiloja niiden avulla. Blockin liikuteltavuus olikin hyvä ominaisuus, joka oli eräs vaikutin hankintapäätökseen Centrialla.

Yhdestä blockista kehitettiin palvelukioski, joka sijaitsee sisääntuloaulassa. Tällä hetkellä palvelukioski toimii opiskelijapalvelujen vastaanottotiskinä.

”Tässä poikkeustilanteessa (korona) palvelukioski on ollut kultaakin arvokkaampi. Kioskissa tarvittava turvaetäisyys huomioidaan automaattisesti ja voimme palvella opiskelijoita heidän asioissaan organisoidusti ja joustavasti. Olemme testanneet palvelukioskille sopivaa paikkaa rullailemalla sitä aulassa”, kertoo Anne.

Kokonaisvaltainen muutos otettu hyvin vastaan

Centrialla on nyt menossa kolmas vuosi uudistetussa toimintaympäristössä. Tänä aikana smartblockien käyttö on vakiintunut, ja niistä – kuten koko toimintaympäristöstä – on saatu erittäin positiivista palautetta sekä omalta väeltä että vierailijoilta.

”Kun katsoo varauskalenteria, niin ne ovat kovassa käytössä. Niissä pidetään paljon kokouksia, Teams-palavereja ja ollaan yhteydessä ulkomaille. Opettajat käyttävät blockeja keskittyessään tuntien valmisteluun. Myös opiskelijat ovat ottaneet tilat omakseen ja aina kun tiloja on vapaana, he voivat mennä tekemään sinne töitä. Ryhmätöitä tehdään niissä paljon”, Anne kertoo.

”Me olemme muuttaneet meidän toimintakonseptimme ihan kokonaan. Vaatii ainakin vuoden päivät, että kaikki ns. ajavat sisään oman työnsä uuteen ympäristöön ja -toimintatapaan sopivaksi. Ihmiset ovat oppineet käyttämään blockeja ja niistä pidetään tosi paljon.”

 

Kuva: Centria-ammattikorkeakoulu

Monimuotoiset tilat mahdollistavat erilaisia työn tekemisen tapoja, eli jos on tarve tehdä työtä hiljaisessa ympäristössä, luodaan siihen mahdollisuus.

Anne Harmoinen

Asiantuntija, oppimisympäristöt