Case: Kauppakeskus Pasaati

Varattava työtila kauppakeskuksen sykkeessä – yli tunnin työmatka vaihtui leppoisaan etätyöskentelyyn minineukkarissa

Reppu selkään, muutaman minuutin kävely raikkaassa ulkoilmassa läheiseen kauppakeskukseen, kahvilasta kuppi kahvia ja läppäri auki.

Näin alkaa työpäivä Jani Piiparilla, joka on yksi Kotkassa sijaitsevan Kauppakeskus Pasaatin asiakkaista. Janin työpaikka sijaitsee Helsingin Töölössä, mutta viime aikoina Jani on tehnyt paljon töitä Kotkasta kotoa käsin.

Myyntityötä tekevän Janin työpäivään kuuluu paljon puhelimessa puhumista ja etäpalavereita. Jos kotona työskentely alkaa tylsistyttää tai siellä ei ole tarvittavaa työrauhaa, Jani varaa itselleen rauhallisen ja äänieristetyn minineukkarin Pasaatista, jonne on kotoa 300 metrin matka.

”Tila on ihan älyttömän helppo varata Pasaatissa. Homma toimii viimeisen päälle ja siellä on turvallista olla, tila siivottu ja aina on ollut millä voi pyyhkäistä pinnat – ja on siellä ollut jopa karkkia tarjolla”, kertoo muun muassa etätykypäiviä ja etäpikkujouluja järjestävän Sportspot Oy:n myyntijohtajana työskentelevä Jani.

Jani on ollut todella tyytyväinen tällaiseen työskentelymahdollisuuteen ja näkee sen hyödylliseksi nimenomaan myyntityötä tekeville – miksei muillekin. Janin kokemuksen mukaan tylsät paperihommatkin saa tehtyä tehokkaammin, kun menee ikään kuin fyysisesti töihin.

”Työpaikallakin meillä on avokonttorissa minineukkareita, joita käytetään paljon asiakaspalavereissa. Eli ihan sama kumpaan lähtee aamulla töihin, paitsi että toiseen työmatka kestää kolme minuuttia ja toiseen puolitoista tuntia”, Jani naurahtaa.

Kauppakeskus Pasaatissa on varattava Smartblock työtila.

Paikasta riippumatonta työtä

Kauppakeskus Pasaatin varattava työtila on toteutettu yhteistyössä Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:n kanssa. Kokeilu on osa Cursor Oy:n ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin toteuttamaa Xlab – Yhteys yrityksiin -hanketta, jota tukee Kymenlaakson Liitto.

”Paikasta riippumaton työ lisääntyy paljon, jolloin erilaisilla monikäyttötiloilla on tärkeä rooli. Tämä on hyvin tilatehokas ratkaisu siihen. Pasaatin pilotti tukee hyvin tätä ajatusta työelämän murroksessa, ja haluamme osaltamme tuoda asiaa ihmisten tietoisuuteen”, kertoo kestävän kehityksen asiantuntija Esa Partanen Cursor Oy:stä.

Cursorin tavoitteena on tuloksellinen, myönteinen ja pysyvä vaikutus seudun elinkeinoelämään.

”Olemme tehneet jo jonkin aikaa töitä sen suhteen, että järkevä etätöiden lisääntyminen voisi olla mahdollista. Yksi ajatus on, että perustettaisiin erilaisia hubeja, jaettuja toimistotiloja, joissa ihmiset voisivat tehdä yhdessä töitä. Kysymys ei ole pelkästään etätöiden tekemisestä vaan myös esimerkiksi tapaamisista ja kokousten pitämisestä”, kertoo Esa.

Työtila keskeisellä paikalla, lähellä palveluja

Kauppakeskus Pasaatin työtila sijaitsee toisessa kerroksessa, keskeisellä paikalla, mutta rauhallisen käytävän varrella. Sen voi varata etukäteen joko yhden, kahden tai neljän tunnin ajaksi sähköisen varausjärjestelmän kautta.

Pasaatiin valittu Smartblock-työtila on suosittu neljän hengen minineukkari MeetTime Closed, jonka AV-tekniikan ansiosta tila sopii erinomaisesti myös videopalavereiden pitämiseen.

Reilu kuukausi tilan käyttöönotosta voidaan jo todeta, että tila on tullut tarpeeseen. Asiakkailta saatu palaute on ollut rohkaisevaa.

”Meiltä on jo aiemmin kyselty tällaisia työskentelytiloja. Tämä tuli kyllä juuri oikeaan aikaan ja mahdollistaa työn tekemisen lähellä palveluja. Tänne on helppo tulla vaikka kävellen ja auton saa helposti parkkiin”, kertoo kauppakeskusjohtaja Sari Puhilas.

Kauppakeskuksen aikomuksena on kehittää työtilaa entisestään, ja suunnitteilla on esimerkiksi kahvila- ja ravintolapalvelujen yhdistämistä tilan käyttöön.

Sarin mielestä erinomaisen tuotteen lisäksi myös Smartblockin toiminta ansaitsee kehuja. ”Yhteistyö on ollut luotettavaa ja ammattitaitoista. Meidät on otettu huomioon, pidetty ajan tasalla ja palveltu todella hyvin, kun on ollut paljon kysyttävää matkan varrella.”

Paikasta riippumaton työ lisääntyy paljon, jolloin erilaisilla monikäyttötiloilla on tärkeä rooli. Tämä on hyvin tilatehokas ratkaisu siihen.

Esa Partanen

Kestävän kehityksen asiantuntija, Cursor Oy